Lang leve de BAV (want fouten kunnen geld kosten)!

Home/BAV, Geen categorie, Uncategorized/Lang leve de BAV (want fouten kunnen geld kosten)!

Lang leve de BAV (want fouten kunnen geld kosten)!

istock_000013604127_extrasmall

Het gebeurt ons allemaal: mensenwerk leidt tot fouten. Dat kunnen kleine foutjes zijn, maar ook fouten met grote gevolgen. In dat laatste geval kun je er flinke schadeclaim aan overhouden. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dek je jezelf in tegen zogenoemde vermogensschade. Dat is niet alleen een fijne gedachte, maar soms zelfs een vereiste van je opdrachtgever.

Gaan we in Nederland ook richting een claimcultuur?

Echt Amerikaanse toestanden zullen we hier nog niet meteen krijgen, maar het wordt wel steeds normaler dat er schade wordt verhaald op degene die de vermogensschade heeft veroorzaakt. Vermogensschade wordt gedefinieerd als de in geld meetbare aantasting van het vermogen. Hier kunnen we meerdere onderdelen in onderscheiden:

  •         Verlies of beschadiging van materiële vermogensbestanddelen;
  •         Verlies of beperking van tot het vermogen behorende rechten;
  •         Derving van inkomsten;
  •         Verlies van verwacht voordeel;
  •         Ontstaan van verplichtingen;
  •         Het doen van noodzakelijk geworden uitgaven.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst

Misschien heb je al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering waarmee je verzekerd bent tegen materiële schade en/of letselschade. Maar als je een beroepsmatige fout hebt gemaakt die tot vermogensschade leidt, heb je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Die dekt namelijk wél deze aanvullende schade.

Als je een torenhoge schadeclaim aan je broek krijgt, hoef je daardoor niet meteen je faillissement aan te vragen. De premie is relatief laag, dus daarom hoef je het zeker niet te laten. Bovendien stellen veel opdrachtgevers als voorwaarde dat je een BAV afgesloten hebt voor je aan de opdracht begint. Zo weten zij ook zeker dat de schade gedekt is als er iets misgaat.

Elke ondernemer een BAV

Of je nu ZZP’er bent of een groter bedrijf hebt: je kunt zomaar aansprakelijk worden gesteld voor vermogensschade. Vooral managers en kenniswerkers hebben baat bij een BAV. Hun werk brengt immers vaak heel wat verantwoordelijkheid met zich mee.

In het geval van een (vermeende) fout in de beroepsuitoefening dekt een BAV de financiële aansprakelijkheid. Hoe hoog het bedrag ook is dat geclaimd wordt. Ook de kosten van juridisch verweer worden door de verzekering betaald. Dat scheelt je dus heel wat kopzorgen!

Dit artikel is tot stand gekomen via BavXL

BavXL is het grootste onafhankelijke inkoopcollectief van Nederland. BavXL combineert de scherpste tarieven met zeer uitgebreide voorwaarden. Om gebruik te maken onze premie- en kwaliteitsvoordelen hoef je geen lid te zijn van een branche-, beroeps- of netwerkorganisatie.

By | 2015-06-01T15:08:02+00:00 June 1st, 2015|BAV, Geen categorie, Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment